سخنان کوروش بزرگ
در متون تاریخی وصیت نامهای از کوروش بزرگ نقل کردهاند که سرشار از مفاهیم بالای انسانی است. این وصیت نامه اشتراک نسبی در منابع دارد و نشان میدهد که در جهان باستان اندرزهای پایانی کوروش مشهور بوده است. اندرزهایی که کیخسرو پیش از مرگش میدهد و در شاهنامه فردوسی وجود دارد، شباهت زیادی به اندرزهای کوروش در گفتار گزنفون دارد.
سخنان فراوانی از کوروش بزرگ در منابع تاریخی به جا مانده است که بسیار زیبا و پرمایه هستند. در این نوشتار سخنان کوروش بزرگ که از استوانه کوروش گزینش شدهاند را میتوان از سخنان معتبر کوروش بزرگ دانست. آن مواردی که در کتیبهها و اسناد بابلی هم آمدهاند، از مطالب معتبر محسوب میشوند. اما آنچیزی که بیشتر از جنبههای تاریخی ما را بر آن داشت تا این همه این سخنان را گسترش دهیم جنبههای ادبی و اخلاقی این سخنان است. به ویژه جملات گزینش شده از کوروپدیا (کوروشنامه) گزنفون که بیشتر از نظر ادبی و اخلاقی مهم هستند.
برخی از تصاویر به منظور افزایش کیفیت بازسازی شدند…
پنج گفتار کوروش بزرگ درباره دوستی و عشق: 1- اندرز کوروش بزرگ به پسرانش، 2- توجه کوروش به عشق پانتهآ و آبرادات، 3- نکوهش عشقی که انسان را گرفتار میکند، 4- نیکی به فرزندان به منظور آموزش و پرورش بهتر، 5- از واپسین سخنان کوروش بر اساس کوروشنامه گزنفون
با آنکه سخنان و جملات با منبع از کوروش بزرگ کم نیست، چند وقتی است که شاهد افزایش جملات بدون منبع از این پادشاه بزرگ هستیم؛ البته مشخص نیست چه کسانی و با چه اهدافی دست به چنین اقداماتی میزنند! میدانیم حتی آثار باستانی مانند استوانه کوروش وجود دارد که جملاتی را از زبان کوروش بیان میکنند؛ در صورتی که این شرایط برای بسیاری از بزرگان تاریخ وجود ندارد! همچنین در منابع یونانی و یهودی هم جملاتی از زبان کوروش بیان شده است و اکثر این جملات حکمت آمیز و بازگوکننده یک روحیه صلح طلبانه است.